13 jaanuar 2011

Bobotie

Bobotie on pärit Lõuna-Aafrikast ja retsepti sain ma sõbranje inglasest abikaasa Grahami käest, kes ise LAV-s elanud. Tegemist on munaga kaetud hakklihast vormiroaga, mis traditsiooniliselt on tehtud lambahakklihast ja kõigest muust mis parasjagu kätte juhtus. Seega võib seda retsepti lõpmatuseni oma maitse ja tahtmise järgi muuta, põhiline on ikka hakkliha ja muna ning magus vürtsikas maitse. Mu vendadele hirmsasti meeldib.

Grahami Bobotie jaoks on vaja:
u. 1 kg hakkliha
3 viilu saia
300 ml piima
3-4 spl aprikoosimoosi*
kuivatatud puuvilju** (rosinad, aprikoosid, ploomid etc.)
1-2 spl õuna- või veiniäädikat
soola ja/või pipart, tšillitpulbrit, karrit, ingveripulbrit, kaneeli(pulki) jne.
loorberilehti
2 muna
1 spl maisijahu
2-3 banaani
kookoshelbeid või mandlilaaste
2-3 tk tšillipipart
2-3 punast sibulat
3-4 tomatit

Alustuseks pese käed! Võta ahjuvorm ja pane sinna hakkliha. Leota piimas saiaviilud, pigista kuivaks ja pane liha juurde. Hoia piim kindlasti alles!!! Lisa juurde moos, hakitud puuviljad, äädikas ja maitseained. Sõtku kätega ühtlaseks massiks ja tee vormi nö. esimene kiht. Kui kasutad kaneelipulki, siis torka need lihasse nii, et neid oleks võimalik hiljem eemaldada. Sama tee loorberiga, abista noaga. Küpseta 180°C ahjus 30-45 minutit.
Samal ajal vahusta munad ja sega piimaga. Nipp on lisada ka törts maisijahu. Võta liha ahjust. Eemalda loorber (ja kaneelipulgad). Laota teiseks kihiks peale banaaniviilud. Kalla üle muna ja piima seguga. Raputa peale kookoshelbed ja/või mandlilaastud. Küpseta veel 30 minutit.
Serveeri riisiga. Kõrvale pane eraldi kausikestes hakitud tšilli, viilutatud sibul ja tomatid ning paku kindlasti ka Mango Chutney-t (Santa Maria või Simtom). Kogus 6-8le.

* Olen kasutanud ka õunamoosi ja ebaküdoonia-kõrvitsamoosi.
** Olen kasutanud ka ainult värkeid kuubikuteks lõigutud õunu!

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar