15 märts 2012

Lõhe sashimi salat soja ja apelsinidega a'la Curtis Stone

Üx pühapäev sattusin Travel&Livingu pealt vaatama saadet "Take Home Chef", kus Curtis Stone valmistas värske salati toore lõhega ja mul hakkas lihtsalt suu vett jooksma.
Apelsinid juhtusid olema väga mahlased ja võibolla seetõttu tundus mulle, et seda mahla paneks järgmine kord vähem ja võibolla soja siis törts rohkem... Kurki ei tasu unustada, nagu mul esimesel korral juhtus - tegu üsna olulise komponendiga!

Kogus 4le sööjale:
põldsalatit (lamb's lettuce)
frisee salatit
pool pikka värsket kurki
4 apelsini
1-2 laimi
1 spl soja
3 spl viinamarjaseemneõli
300 g värsket lõhefileed
1 tl röstitud seesamiseeneid

Murra salat suupärasteks tükkideks. Koori ja puhasta kurk seemnetest, viiluta õhukeselt.
Riivi ühe apelsini ja ühe laimi koor kaussi. Pigista sinna riivitud apelsini mahl ja 2 spl laimimahla. Sega juurde soja ja õli.
Valmista ette apelsinid lõigates terava noaga maha koore ja õhukese kihi viljaliha. Siis lõika välja viljalihasektorid ja aseta salatile.
Viiluta lõhest sellised nö sushi jaoks parajad viilud ja aseta salatikaussi.
Vala üle kastmega ja sega kergelt ning lase enne serveerimist veidi maitsestuda.
Puista üle seesamiseemnetega.

14 märts 2012

Rammus talvine tomatisupp

Tegin BBC GoodFoodi raamatust "101 one-pot dishes" paar korda prooviks just seda suppi. Esimesel korral ei õnnestunud mul poest saada värsket spinatit ja supi välimus kannatas seetõttu, kuna pidin võtma külmutatud ja hakitud variandi. Viimasel korral aga ebaõnnestus ubade valik, sest need olid kuidagi kõvad ja jahused. Aga supil iseenesest ei ole midagi viga, päris korralik talvine kõhutäis! Ja pesto on see kirss tordil, mis annab sellele supile täiusliku maitse! Mina panin pigem rohkem. :)

Kogus 4le:
800 g konserv purustatud tomateid
2 l köögiviljapuljongit
3-4 porgandit
800 g konserveeritud ube
150 g spinatit
maitse järgi punast paprikapestot (leidsin Rimist)

Vala tomatikonserv potti, lisa puljong ja lase keema. Lisa viilutatud porgandid ning keeda vaiksel tulel ca 15 minutit, kuni porgand pehme. Lisa oad ja spinat ja vaikselt segades pesto. Serveeri röstleivaga.

04 märts 2012

Ma Glace Maison

...ehk minu omatehtud jäätis!

Nüüd siis, kui sügavkülma tekkis esimene 1l jagu tühi koht, sai esmakordselt ära proovitud üks Pariisist kaasa ostetud
Ma Glace Maison jäätisepulber.

Šokolaad, vanilje
, pekanipähklid jne..., kõik kombinatsioonid on võimalikud - nii on pakendil kirjas!


Vala 350 ml toatemperatuuril piima kaussi ja mikserda hulka jäätisepulber, kuni segu muutub kreemjaks.
Lisage meelepärane koostisosa ja mikserdage veel 1-2 minutit: 1) 1 tl vaniljesuhkrut 2) 4-5 spl kakaod 3) 350 ml piima asemele 100 ml espressot ja 250 ml piima etc. Vala segu kaanega kaetavasse 1l karpi ja pane vähemalt 6 tunniks sügavkülma. See aeg võib olenevalt koostisosadest varieeruda. Voila ja valmis!

Tegin portsu vaniljega ning teise lisasin kakaod. Tõesti ülimalt lihtne viis valmistada kodus jäätist, mis ei vaja jäätisemasinat. Miks meie kaubandusvõrgust midagi sellist ei leia?

20 veebruar 2012

Hiinapärane kanaroog

Koorene Kana Kung Pao? Võiks nii öelda küll. Väga kiire, lihtne ja maitsev!

500 g kanafileed
3-4 sibulat
3 küüslauguküünt
soola
pipart
tärklist
1 dl india pähkleid
1 spl sojakastet
2,5 dl vahukoort

Paneeri tükeldatud kana soola ja pipraga maitsestatud tärklises. Kuumuta pannil õli ja prae selles kana koos sibula ja küüslauguga. Lisa pähklid, soja ja koor. Serveeri koos riisiga.

Punane krevetikarri mangoga

Üks üllatavalt maitsev karriroog, mille retsepti leidsin oma märkmikust. Kust see sinna märkmikku sai, ei tea...
Bataadist ei osanud ma midagi arvata, aga maitse poolest on üsna sarnane kõrvitsale. Mango on nagu kirss tordil, mis lausa sulab suus!

200 g kõrvitsat
200 g bataati
1-2 tl karripastat
1 sibul
200 ml puljongit
1 spl kalakastet
500 ml kookospiima
200 g krevette
150 g mangot
0,5-1 spl laimimahla

Tükelda kõrvits ja bataat. Kuumuta wokil õli ja karripasta. Prae selles hakitud sibul. Lisa kookospiim, puljong ja kalakaste. Lisa kõrvits ja bataat ning keeda vaiksel tulele 10-15 minutit. Lisa krevetid ja tükeldatud mango, maitsesta laimimahlaga ja lase karri korra veel keema tõusta. Serveeri koos riisi või -nuudlitega.

05 veebruar 2012

Punane kala koorekastmes 2in1

Minu meeles kõige maitsvam ja lihtsaim viis teha punast kala.
Selle retsepti eest pean tänama üht kunagist ühikakaaslast - aitäh Argo! ;)

500g lõhe või forelli fileed
2 sibulat
400 ml vahukoort
soola
pipart

Aseta parajateks tükkideks lõigatud kalafilee lõigud ahjuvormile. Maitsesta soola ja pipraga ning peale aseta rõngasteks lõigatud sibul. Vala üle koorega. Pane 200°C ahju ning lase kalal küpseta ca 20 minutit, kuni koor mullitab ja pakseneb. Serveeri koos keedukartulitega.


03 veebruar 2012

Aafrika tomatisupp maapähklivõiga

Nami-Nami viitas FB-s väga huvitavale supile Juta blogis, mis tekitas kohe tahtmise see järele proovida. Algne retsept on pärit BBC GoodFood saidilt. Praeguste külmade ilmadega ideaalne sooja andev roog ja mis peamine - imelihtne valmistada!

Kogus 2le sööjale:

1 sibul
2 küüslauguküünt
3 cm jupp ingveri
1 tšillikaun või tl tšillipulbrit (vastavalt maitsele!)
1 konserv purustatud tomateid
500 ml (köögivilja)puljongit
2 spl maapähklivõid

Pane sibul, küüslauk, ingver ja chilli köögikompaini ning püreesta. Kuumuta potis õli ja lisa sinna eelpool valmistatud pasta. Küpseta segades 3-4 minutit. Lisa tomatikonserv ja puljong. Maitsesta ja keeda 20 minutit. Lisa maapähklivõi, sega ja lase veel keeda 5 minutit. Siis püreesta sauseguriga ühtlaseks.

19 jaanuar 2012

Pasta kanafilee, purustatud tomatite ja mustade oliividega

Ei mäleta enam, kust see retsept pärit. Arvatavasti internetiavarustest. Igastahes maitses väga hää ja oli mõnusalt kiiresti valmiv. Ideaalne kiire roog peale pikka tööpäeva. Kuna oliivid mulle hirmsasti maitsevad, siis läks kasutusele topelt kogus. ;)
NB! Teinekord tasuks kindlasti poes etiketti ka lugeda, et ikka kivideTA oliivid ostukorvi satuks... :P


4le on vaja:
300 g pastat (riisi- või tatrajahust valmistatud)
400 g konserv purustatud tomateid
1 dl valget veini
350 g kanafileed
1-2 küüslauguküünt
1 sibul
100 g musti kiviteta oliive
oliiviõli
purustatud musta pipart
puljongikuubik

Pruunista tükeldatud kanafilee pannil, lisa hakitud sibul ja küüslauk. Lisa vein ja tomatikonserv. Hauta kuni kana on pehme. Lisa oliivid ja maitsesta kanapuljongikuubiku ning pipraga.
Keeda pasta peaaegu valmis ja lisa siis kastmele ning hauta lõpuni.

02 jaanuar 2012

Vahukommid

Oi kui ammu olen neid tahtnud ise teha proovida. Saigi mõned jõuludeks kingikoti sisse valmistatud. Ega muud väga vaja pole kui suhkurt ja želatiini. Erinevate netis leiduvate retseptide seast valisin kõige lihtsama Toidutarest.
Vahustamisega jäin jänni, kuna saumikser lihtsalt ei jaksanud enam üks hetk seda paksu massi edasi mikserdada. Seetõttu jäid kommid eriti pehmed ja tiba ka nö. vedelad. Tuhksuhkrus veeretamine oli samuti tühi vaev, sest see sulas kiiresti ja üldse kippusid pika peale kommid üles sulama. :(
Panen selle kõik lahja mikserdamise arvele.

29 detsember 2011

Jõulud 2011

Palju piparkooke, palju palju piparkooke! :P

Ja endiselt on maailma parim Teele Pagari piparkoogitaigen!!! :)

12 detsember 2011

Napoleoni tort

Päris palju aega on möödas viimasest korrast, kui panin proovile oma kulinaarsed oskused. Seekord otsustasin sünnipäeval pakkuda Napoleoni torti ja siiani on keedukreemiga ainult big drouble. Kõik õnnestus aga suurepäraselt ja maitses ka ülihästi - polnud väga magus, nagu algul kartsin. Alles ei jäänud ka mitte ühtegi tükikest. Retsept pärit Nadežda Kaarma raamatust "Nadja koogid" - kel magusaisu, soovitan! :)
Ühtlasi tänan ma järjekordselt Aimet tema kodukanade maitsvate munade eest, mis kreemile mõnusalt kollase värvi andsid. Aitäh! :)

Kihtide jaoks on vaja:
250 g võid
250 g hapukoort (20 %)
350 g jahu

Sega kokku toasoe või hapukoore ja jahuga ja pane mõneks ajaks külma. Jaga tainas kaheksaks ja rulli paari millimeetripaksuselt lahti. Küpseta iga kiht eraldi 180°C 10-15 minutit.

Keedukreem:
800 ml vahukoort
200 g suhkrut
4 spl jahu
4 muna
1,5 tl vaniljeekstrakti
2 tl brändit
300 g kirsimoosi

Pane 600 ml koort potti ja lase keema. Eraldi kausis sega kokku ülejäänud koor, jahu, suhkur, munad ja vanilje. Klopi ühtlaseks ja vala samal ajal segades keeva koore hulka. Keeda madalal kuumusel, kuni kreem muutub paksusk. Jahuta ja lisa alkohol.
Siis lao kihid ja kreem vaheldumisi üksteise peale. Üks kiht tee kreemi asemel moosiga ning viimane põhjakiht pudista kreemi peale kaunistuseks.
Voila ja nii lihtne see oligi!

30 oktoober 2011

Kõige lihtsam õunakook

...ja tõepoolest. Vaja läheb vaid:
2-3 spl kaerahelbeid
6-7 spl jahu
1 tl küpsetuspulbrit
0,5 tl soola
2 spl suhkrut
1 spl õli
ja piima

Sega kokku kuivained, lisa õli ja piim. Viiluta 2-3 õuna ja lao taignale ning raputa üle suhkru ja kaneeliga. Kaneeli mina seekord unustasin, ups. :D
Küpseta 180°C 25-30 minutit.

23 oktoober 2011

California uramaki

...on vaieldamatult minu esimene lemmikmaki. Üldse esimene sushi, mida ma sööma hakkasin, sest tollal veel ei armastanud ma kohe üldse kala, küll aga makrapulki! :)

sumeshi
nori-leht
toorjuust või majonees
wasabi (soovikorral)
kurk
avokaado või lehtsalat
makra või lumekrabi
röstitud seesamiseemned või kalamarja

Kurgi asemel kiivit kasutades saab Uus-Meremaa maki! ;)

Tuunikala futomaki mango ja tšillikastmega

Sõbranje Liis palus juba ammu ammu, et ma sushi teemat arendaks. Võtan siis end lõpuks kokku, missest et vahepeal olen neid valmis vorpida jõudnud juba üsna palju.
Seekord jäi mulle Toomas Lemberi "Sushi. Riisist rullini" lappamissel silma just see maki. Maitset ette kujutades hakkasin meie kaubandusvõrgust tuunikala taga otsima. Leidisin ühe ja ainsa tuunifilee tükikese Kaubamajast, mille lõppev kuupäev mulle kohe üldse ei sobinud. Pidin sügavkülma* letiga leppima.
Tuunikala makid tulid oivalised ja teiste makide seast kadusid vaagnalt esimestena.

nori-lehed
sumeshi (valmis sushi-riis)
magus tšillikaste
värske tuunikala
mango

*
Sügavkülmutatud kala puhul tuleb teda sulatada aeglaselt külmiku tagaseinas vahetult enne meisterdamist. Kindlasti ei tohi teda sulata toatemperatuuril ega soojas vees!!!

02 oktoober 2011

Tomatitartaletid

Erinevaid tartalettide retsepte googeldades juhtusin jällegi väga isuäratavate piltidega toidublogi peale ja proovisin siis sealt ka ise ühe järele. Põhja tegin lihtsa muretaigna põhja ning koguseid timmisin ka endale meelepäraselt. Sõltuvalt vormi suurustest saab kokku 4-8 väga maitsvat tartaletti.

Põhi:
1,5 dl jahu
1 dl maisijahu
100 g võid
törts soola
2-3 spl külma vett

Täidis:
2 suuremat (liha)tomatit
7-8 tl musta oliivi tapenade't
peotäis hakitud värsket basiilikut
soola
pipart
oliivõli
70 g Fetajuustu

Näpi võist, jahust, soolast taigen lisades vett. Pane mõneks ajaks külma. Rulli küpestuspaberi vahel lahti ja kata vormid. Küpseta 200°C 10 minutit.
Viiluta tomatid. Määri iga põhi lusikatäie tapenadega ja aseta sinna peale tomativiilud. Maitsesta soola, pipraga ja piserda üle õliga. Raputa peale basiilik ja feta. Küpseta veel 180-200°C juures 20 minutit.

Vürtsikas köögivilja ja läätsehautis

Eile toimus Solarises Taimetoidumess ja meile tulid külla paar veganist sõpra. Seetõttu võtsin õhtusöögiks ette BBC GoodFood raamatust "101 hot & spicy dishes" just liha, muna ja muu loomsetoiduaine vaba roa. Kusjuures ka soolavaba! Lõhnas ja maitses väga hästi!

Kogus 4le:
päevalilleõli
1 sibul
2 küüslauguküünt
700 g kartuleid
4 porgandit
2 pastinaaki
2 tl punast karripastat
0,75 -1 l köögiviljapuljongit
100 g punaseid läätsesid
1 peotäis värsket koriandrit

Haki sibul ja küüslauk ning prae neid pannil õlis kuni pehmed. Lisa kuubikuteks tükeldatud kartul ja viilutatud porgand ning pastinaak. Prae neid 6-7 minutit. Lisa puljong, kuhu on segatud karripasta ning lase keema. Lisa läätsed ja hauta 20 minutit kuni köögiviljad pehmed. Kaunista koriandriga ja serveeri koos maitsestamata jogurti/hapukoore ja naanileivaga.

27 september 2011

Greibitartaletid

Tegin greibiga tartaletid samuti nagu sidruni omad. Isiklikult meeldisid ka rohkem, kuigi maitsesid greibile iseloomulikult mõrkjamalt, kuid polnud nõnda hapud nagu sidrunikreemiga. :)

22 september 2011

Lihtne Vahemere kana röstitud köögiviljadega

Väga mõnus ja tervislik toit BBC GoodFood saidilt. Fotol küll veel enne küpsemist, kuid ega ahjust tulles välimus kehvemaks ei läinud. Köögiviljad ja kana maitsesid taevalikult. Ülimalt lihtne teha ka. :)

250 g
värsket kartulit, õhukeselt viilutatud

1 suur suvikõrvits, diagonaalselt viilutatud
1-2 punast sibulat, lõika sektoriteks
1 kollane paprika, lõika tükkideks
6 ploomtomatid, poolita
12 musta kivideta oliivi
2 nahata kanarinnafileed
2 kuhjaga spl rohelist pestot
soola
musta pipart

Kuumuta ahi 200°C. Aseta kartulid, suvikõrvits, sibul, paprika ja tomatid ahjuvormi. Kata oliividega ja maitsesta soola ning pipraga. Lõika lihasse 3-4 sälku ja määri kokku pestoga. Aseta liha köögiviljadele, kata vorm fooliumiga ja küpseta 30 minutit. Võta foolium ära ja küpseta ceel 10 minutit, kuni köögiviljad ja kana küpsed.

21 september 2011

Tartelettes au Citron

Endiselt lummatuna Prantsuse köögist, valmis eelmises postituses mainitud retseptilehelt ka Pariisist kaasa ostetud tartelette'i vormides maitsvad sidrunikreemikoogikesed. Taigna jahu kogust suurendasin oma 2x, sest tundus kuidagi liiga vedel ja esimene sats läks tiba kõrbema, sest lihtsalt unustasin nad pea 20 minutiks ahju. :D Kokku sain 10 koogikest.

Põhi:
150 - 200 g jahu
50 g võid
törts soola
1 munakollane
4 cl vett
1 spl suhkrut

Kreem:
1 kuhjaga spl maisijahu
2,5 dl vett
80 g võid
2 munakollast
2 sidrunit
80 g suhkrut

Näpi võist, suhkrust ja jahust taigen, millele lisa vett ja munakollane. Pane veerand tunniks külma.
Riivi sidruni koor. Pane 2 dl vett koos sidrunimahla ja suhkruga keema. Lisa ülejäänud vee ja munakollastega segatud maisijahu. Lase kreemil pakseneda. Võta tulelt ja lisa kuubikuteks tükeldatud või ja sidrunikoor. Klopi tugevalt.
Vooderda vormid õhukese taignakihiga, tee kahvliga augud ja küpseta 200°C juures 10 minutit. Võta ahjust välja ja täida sidrunikreemiga.

19 september 2011

Minu esimesed mini-cannelé'd

Veetsime möödunud nädalavahetuse Pariisis, kus sai kultuuri ja kunsti vahele palju hallitusjuustu ja veine degusteeritud. Lisaks ka shoppatud. Ostsin La Bovida köögitarvete poest kaasa mini-cannelé'de silikoonvormi.
Koju jõudes segasin prooviks kohe kokku vormi pakendis kaasas olnud retseptivihiku järgi taigna ja täna siis hakkasin küpsetama. Ja tulemus on keelt alla viiv - ümbert krõbe karamell ja seest nätske kuid õhuline. Maitset ei oska kirjeldadagi, seda peab ise proovima. Esimene vormitäis sai ahjust väljudes 5 minuti jooksul otsa. :D


2x21 mini-cannelé jaoks on vaja:

0,5 l piima
250 g suhkrut
2 muna
2 munakollast
5 cl rummi
1 tl vaniljeekstrakti
100 g jahu
40 g võid + vormide määrimiseks

Kuumuta piim koos vanlje ja võiga keemiseni, lase jahtuda. Sega kokku jahu ja suhkur ning vahusta sinna hulka munad ja -kollased. Sega hulka piimasegu. Kui taigen jahutnud, lisa alkohol ja pane taigen 8 tunniks külmkappi.
Määri vormid korralikult võiga. Täida vormid 3/4 ulatuses ja küpseta 240°C ahjus 10 minutit, siis alanda kuumust 190°C ja lase veel 30-40 minutit küpseda, kuni cannelé'd on kenasti pruunistunud. Bon appétit!