18 august 2013

Valge Klaari-astelpaju moos

See aasta on õunte uputus. Klaarimoos on mu lemmik vaieldamatult. Et väga üksluiseks ei muutuks, on aegajalt hea misket mõnusat sinna hulka lisada ja nõnsa erinevat mekki ning särtsu anda. Väga meeldiv hapukas õunamoos. Suhkru kogusega saab mängida, kellele meeldib magusam, võib lisada kuni 2x rohkem.

1 kg õunu
0,5 kg astelpajumarju
350 g suhkurt

Koori ja tükelda õunad. Püreesta astelpaju. Pane marjad ja õunad koos suhkruga potti. Lase aegajalt segades keeda oma 30 minutit. Vala steriliseeritud purkidesse.

07 august 2013

Sea seljakarbonaad magus-hapude paprikatega a'la Gordon Ramsay

Kanal11 hakkas iga tööpäevaselt näitama Gordon Ramsay's Ultimate Cookery Course-i. Esimest saadet vaatasin vesise suuga. Liha praadimine pole mul kunagi väga hästi õnnestnud, aga appi kui lihtne see tegelikult on! Ja kui hästi sobib see mu lchf/paleo toitumisega. :)

2x200 sea seljakarbonaadi lõiku
oliivõli/kookosõli
2 küüslauguküünt,
punt tüümianioksi
võid

oliivõli/kookosõli
1 punane sibul
2 punast paprikat
sool
pipar
1 spl mett
3 spl punaveini äädikat
1 spl extra virgin oliivõli
punt basiiliku lehti

Alustuseks viiluta paprikad ja sibul. Kuumuta pannil õli ning prae selles paprika ja sibul. Maitsesta soola, pipra ja meega. Prae neid 4-5 minutit ja seejärel lisa äädikas. Lase sel kokku keeda ja seejärel alanda kuumust. Lisa oliivõli ja küpseta veel paar minutit ning lisa rebitud baasilikulehed, sega läbi ja tõsta kõrvale. Puhasta pann.

Lõika kamarasse iga 3-4 cm järel 0,5 cm sügavused lõiked ja maitsesta liha mõlemalt poolt soola ja pipraga. Kuumuta pannil õli pea suitsemiseni. Pane lihalõigud pannile, lisa küüslauk ja tüümian ning prae kummaltki poolt 3 minutit. Ümber pöörates lükka tüümian lihalõigu alla ja purusta veidi küüslauku. Küpsemise lõpus lisa paar noatäit võid, millega kasta ka lihalõike.

Tõsta lihalõigud koos küüslaugu ja tüümianiga taldrikule ja lase neil 5-10 minutit puhata. Serveeri koos paprikaga.

24 aprill 2013

Sidruni-kookose ruudud

Väga maitsvad mõnusad hapukad koogikesed saidilt Green Kitchen Stories. Sidruniga saab mängida, kes armastab rohkem haput, kes vähem.

Põhi
75g kookosõli
1 spl mett
200g kookoshelbeid
100g mandlijahu
törts soola
2 munavalget (kollased jäta sidrunkreemi jaoks)

Täidis
3 muna + 2 munakollast
2 spl mett
1-2 sidruni mahl ja riivitud koor
35g mandlijahu

Eelsoojenda ahi 175°C. Sulata kookosjahu kastrulis. Lisa mesi, kookoshelbed, mandlijahu ja sool. Sega kuni kõik on ühtlaselt segunenud. Eemalda tulelt. Lisa munavalged ja sega umbes minut. Aja segu 30x20cm küpsetuspaberiga kaetud koogivormis ühtlase kihina laiali ja küpseta 10 minutit.

Samal ajal vahusta munad. Seejärel lisa mesi, sidrun ja mandlijahu. Vala segu põhja peale ja küpseta veel 15-20 minutit.
Lase jahtuda ja lõika ruutudeks. Enne serveerimist raputa üle kookoshelvestega.

04 aprill 2013

Makadaamiapähkli kakaoküpsised

Pärast seda kui välistasin oma menüüst jahu ja suhkru on neist küpsistest saanud mu lemmik maiuspala. Originaalretsept on pärit Irey EatDrinkPALEO lehelt.

80g pakk makadaamiapähkleid
1 dl kookosjahu
1 dl mandlijahu
2 spl kakaod
1/2 tl küpsetuspulbrit
törts soola
1 muna
4 spl kookosõli
2 spl mett
0,5 -1 dl vett

Jahvata köögikombainis pähklid. Pole lugu, kui jääb sisse ka suuremaid, krõmpsuvad mõnusalt hamba all. Lisa jahud, kakao, küpsetuspulber ja sool. Sulata kooskosõli. Lisa kuivainesegule muna, kooskosõli, mesi ja vesi ning töötle kombainis kuni saad vormitava taigna. Tõsta taigen toidukilele ja vormi sellest ca 3 cm läbimõõduga vorstike ning aseta (sügav)külma. Eelsoojenda ahi 150-175C. Lõika taignast 1 cm paksused rattad ja küpseta 10-15 minutit.

04 märts 2013

Ups, oopsie'd

Kui elimineerida oma toidust jahutooted, eelkõige sai ja leib, siis vahel ei oska kohe kuhugi pasteeti määrida. Võileivaisu on kohati päris suur. Alternatiivi otsides sattusin lehele, kust saab retsepti kenasti ka eestikeelsena alla laadida.Sobib ideaalselt ka biskviidiks!

21 veebruar 2013

Iiripirukas maguskartuliga

(Foto lisamisel)
Tegemist on nüüd kindlasti ühe minu talvise lemmikretseptiga, sest tegin seda rooga lausa 3 korda jutti. ma pole siiani bataadist midagi arvanud, aga siinne magus maitse on nagu rusikas silmaauku. ;) Allpool retsept minu väikeste mugandustega.

4le sööjale:
750g hakkliha
250g shampinjone
2 porgandit
1 suurem sibul
3 küüslauguküünt
1,5 dl punast veini
4 dl puljongit
4 spl tomatipastat
soola
pipart
vahemere ürdisegu
1 tähtaniis
2 loorberilehte
1 spl sojakastet
2 spl jahu
1+1 spl võid/gheed
 
2-3 bataati
100g Parmesani
1 spl võid
soola

Haki sibul, küüslauk, viiluta porgandid. Kuumuta ghee pannil ja prae selles sibul, küüslauk ja hakkliha, kuni liha on pruunistunud. Lisa porgandid, vein, sool, pipar, aniis, loorberilehed ning ürdisegu ja lase keema. Seejärel li8sa puljong, tomatipasta, seened ja sojakaste. Lase keema, keera kuumus maha ja hauta ca 30 minutit.
Samal ajal tükelda bataat ja keeda kuni pehme. valmista võist, soolast ja bataadist kartulipuder. Lisa riivjuust. Eelsoojenda ahi 200C. 
Hakklihakastmesse lisa paksendamiseks spl võid ja jahu. Tõsta kaste vormi(desse), peale kartulipuder ja küpseta 15 minutit ja seejärel 5 minutit krõbedama kooriku saamiseks veel grilli all.

15 veebruar 2013

Õuna ja maasika krõbedik

Leidsin veebist ühe toreda paleotoitumise lehekülje, kus esmalt proovisin järele just magusa roa. Ei sisalda suhkrut ja on gluteenivaba. Valmis 14 pisikest ramekinvormitäit magustoitu. Võib teha ka ofcourse ühes suuremas koogivormis. Kes soovib magusamat võib lisada näiteks mett.

Katteks
2,5 dl makadaamia pähkleid
4 kivita datlit
2,5 dl kookosjahu
1,5 dl kookoshelbeid
4 spl kookosõli

Täidiseks
15 poolitatud maasikat
3 haput õuna, kooritud ja kuubikuteks lõigatud
1 vaniljekaun
poole apelsini mahl
törts riivitud muskaatpähklit
törts kaneeli
1 tspl gheed

 

Kuumuta gheed potis. Lõika vaniljekaun pikuti pooleks ja võta seemned välja. Lisa kogu täidiseks mõeldud materjal potti, sega ja lase keema. Keera kuumus maha ja lase podiseda 20-25 minutit kuni õunad hakkavad pehmenema ja segu kergelt karamelliseerub.
Vahepeal eelkuumuta ahi 150-175C.
Valmista purukate jahvatades pähklid ja datlid köögikombainis. Lisa kookosjahu ja -õli ja viimasena helbed.
Tõsta täidis vormidesse ja puista peale kate. Küpseta ahjus 15-20 minutit, kuni kate on mõnusalt pruun.

29 jaanuar 2013

Banaanipannkoogid

Gluteeni ja suhkruvabad pannkoogid.

Paras ports ühele:
1 banaan
1 muna
2 spl riisijahu
2 spl kookosjahu

Purusta banaan, klopi hulka muna ja lisa jahud. Küpseta pannil parajad koogikesed kuni mõlemalt küljelt kuldpruunid.

18 jaanuar 2013

Munakarri?

(Foto lisamisel)
Tõepoolest, munakarri, mis asi see veel on? Retsepti leidsin "a little taste of... india" raamatust. Olin skeptiline, kuid oh üllatust, välja tuli supermaitsev karriroog ideaalselt tehtud munaga, st ei liiga kõva ega liiga vedel.

4le:
8 muna
kookosõli
3-4 spl purustatud tomateid
25 g gheed
1 sibul
1 küüslauguküüs
400 ml kookospiima
1 tl kurkumit
0,5 tl cayenne pipart
soola
6 kahvrilaimi lehte

Pane munad keema. Keeda 6 minutit. Jahuta kiiresti külma veega. Koori munad ja soovi korral poolita. Kuumuta pannil õli ja prae selles munad kuni need on kuldpruunid. Tõsta majapidamispaberile õlist nõrguma. Prae hakitud sibul ja küüslauk ghees. Lisa tomatid ja kookospiim. Maitsesta. Lase kastmel pakseneda ja siis lisa munad ning keeda veel 2-3 minutit. Enjoy!

15 jaanuar 2013

Teisipäevane õhtusöök

Juba poolest novembrist on ühinenud sadakond naist ja meest ühise eesmärgi nimel põletada keharasvu ja langetada sealjuures kaalu. Kord või kaks kuus on oma kümmekond rasvapõletajat saanud kokku Süda tänaval ühe noore ja aktiivse naisterahva hubases korteris, et koos õhtustada, muljetada ja vööümbermõõte võrrelda. Osad kokkavad, osad õpivad ja mõni liputab saba ;).
Osalesin ise seekord teist korda. Peateemaks oli kala. Valgest kalast oli esindatud karpkala ja mina pakkusin kiiret lõherooga ning lisandiks oli muna-spinati salat ja peedisalat. Kõik oli supermaitsev. Kirsina tordil pani üritusele punkti perenaise oma versioon LCHF juustukoogist.




(Fotod: Marge Sillaots)

11 jaanuar 2013

Sinimerekarbid tomatikastmes

Eile müüdi Rimis soodsalt merekarpe. Õnnestus saada terve kilo eriti värskeid karpe, millede hulgast elimineerisin puhastamise käigus vaid kolm purunenud ja kaks lahtist karpi.

1 kilo karpe
1 suur sibul
2-3 küünt küüslauku
3 spl võid või gheed
tšilli
500 g purustatud tomateid
1,5 dl valget veini (Riesling)

Haki sibul ja küüslauk ning hauta võis klaasjaks. Lisa vein. Puhasta karbid korralikult külmas vees. Katkised ja avanenud karbid, mis koputamise peale ennast kinni ei tõmba, viska minema! Lisa karbid ja hauta kaane all. Lisa tomatid ja maitsesta. Serveeri värske baguette või ciabattaga. Head isu!

NB! Avanemata karpe ära söö!

23 detsember 2012

Minu esimesed makroonid

Makroone olen juba ammu teha tahtnud. Eriti pärast seda, kui viimaselt Prantsusmaa reisilt lausa mökerdamiseks vajalik varustus sai ostetud. Kaasas oleva retseptiraamatu abil valmistasin oma esimesed makroonid.
Komplektis olevale silikoonmatile ei osanud algul kuidagi taigna kogust doseerida - taigen valgus üle äärte. Makroonid kerkisid kenasti, aga vajusid lössi tagasi ning takka pihta läksid lõhki ka, kuigi olin neid tunni toatemperatuuril seista lasknud...
Lõpptulemus suhteliselt kõvad ja nätsked, hästi lapikud ning ülimagusad küpsised.
Külmakpis on munavalged ootamas, nii et tuleb veel katsetada...

13 detsember 2012

Kiire lõhe porruga

Retsept oli mõeldud mikrolaineahjus küpsetamiseks, aga meie majapidamises sellist agregaati ei ole ega hakka ka kunagi olema. Küpsetasin tavapärases ahjus, nii et allpool siis minu mugandatud versioon. Supermaitsev!!!

700g porrut
3 spl oliivõli
2 spl täisterasinepit
2 spl mett
poole sidruni mahl
250 g kirsstomateid
4 nahata lõhefileed (ca 175 g/tk)

Viiluta porru ja hauta ahjus või pannil pehmeks. Poolita tomatid ja lao porrude peale. Sega kokku õli, sinep, mesi ja sidruni mahl. Vala pool kastmest porru ja tomatite peale. Aseta sinna kalafileed, maitsesta soola-pipraga ja vala neile ülejäänud kaste. Küpseta 200°C ahjus 15-20 minutit.

Tegelikult käis ju päris kiiresti ilma mikrolaineahjuta?!

02 detsember 2012

Mandlileib

Gluteeni, teravilja, suhkru ja pärmivaba leib. Või on ta nüüd saib. Linaseemned ununesid ja veidi lapik tuli, aga maitses üli hea. :) Sobib ideaalselt paksu kihi pasteediga! :P

1,5 dl kookosjahu
3,5 dl mandlijahu
1 dl linaseemneid
0,5 tl küpsetuspulbrit
törts soola
5 muna
3 spl kookosõli
1 spl õunaäädikat

Sega omavahel kuivained. Vahusta munad, lisa õli ja äädikas ning seejärel kuivained. Vala taigen leivavormi ja küpseta 180°C ahjus 40-50 minutit.

01 detsember 2012

Röstitud muskaatkõrvits a'la Imre Kose

Kuigi sünnipäev on mul alles tuleval nädalal, sain juba esimese kingi - Imre Kose "Naudingute kunst". Esimese retseptina jäi mulle silma just see. Lihtne teha ja maitses ülihea. Pakun seda kindlasti ka jõululauas.

500 g muskaatkõrvitsat
4 küüslauguküünt
2 sibulat
4 spl oliivõli
1 tl mett
2 spl valge veini äädikat
1 tl sinepit
soola
pipart
basiilikut
punet
kaneeli (soovi korral)
kardemoni (soovi korral)
hakitud tšillit (soovi korral)
50 g riivitud Parmesani

Tükelda kõrvits suupärasteks tükkideks ja marineeri pool tundi õli, mee, äädika ja sinepi marinaadis. Marineeri ka sibul ja küüslauk. Laota küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Maitsesta. Küpseta 160°C ahjus 45 minutit. Raputa üle Parmesaniga ja lase veel 10 minutit grilli all. Serveeri iseseisvalt salatina või lisandiks.

24 oktoober 2012

Tükike Prantsusmaad minu köögis

Kalli kaasa laptopi graafikaart ütles üles ja seetõttu on viimasest postitusest möödas ka juba tervelt kaks kuud. Selle aja jooksul oleme jõudnud nautida jällegi Prantsusmaa maitseid - peamiselt ikka juustu ja veini ja muidugi desserte. Olime oktoobri esimesel nädalal oma kallitel sõpradel Montaigu de Quercy's külas ja seal sattusin poodi, kust väljusin nii mõnegi küpsisevormiga.

Möödunud nädalavahetusel ja ka eile küpsetasin jälle kaks vormitäit Madeleine'sid. Eelmise aasta kevadel toimunud gurmee koolituse eeskujul tegin Madeleine'd mee ja apelsiniga - millise võrratu lõhnaga täitus kogu köök. :) Tookord tõdesime, et metallvormist tulevad küpsised on silikoniga võrreldes esteetilisemad, kuid see ei riku kuidagi maitseelamust. NB! Silikonvormi pole vaja võitada ja koogikesed tuleb kuumalt välja võtta, muidu ei õnnestu kuidagi kena teokarbi välimust saada!

2x28 küpsist/koogikest:
100 g jahu
1 tl küpsetuspulbrit
2 muna
1 dl suhkurt
1 apelsin
100 g võid
4 spl mett

Sulata või koos meega. Sega omavahel kokku jahu ja küpsetuspulber. Teises kausis klopi munad suhkruga ja riivi hulka apelsini koor. Seejärel sega hulka jahu ja viimasena meevõi. Täida vormid ja küpseta 200°C kuni 12 minutit.

16 august 2012

My homemade lasagne

Ei mingit bolognese või besamell kastmetega jändamist. Valmisid portsjonivormides.

2 pirakat portsu:
lasagne plaate
250 g hakkliha
1 sibul
250 g shampinjone
1 konserv purustatud tomateid
400 ml vahukoor
soola-pipart
suhkurt (soovi korral)
värsket tüümiani
riivjuustu ja parmesani

Prae hakkliha ja sibul. Lisa viilutatud seened. Vala juurde tomatikonserv ja hauta veidi. Lisa vahukoor, maitsesta ja lase keema.
Vala vormi põhja kastet ja lao vaheldumisi kastmega lasagneplaadid nii, et lõpetad kastmega. Kata juustuga ja küpseta 200
°C 25-30 minutit.

09 august 2012

Marineeritud porgandid

Päris raske on leida mõnusaid pisikesi ja peenikesi porgandeid, mis oleksid ideaalsed marineerimiseks. Mõned leidsin Viljandist turult. Marineerisin Santa Maria bukletist leitud retsepti järgi seekord kõrvitsa marinaadis.